İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’ndeki bu tarihi kitap Çamlıca Yayınevi tarafından günümüz Türkçesine uyarlanıptekrar yayınlanmış. Abdulhamid Han zamanında ilk hazırlandığında, kitap Aksâ-yı Şark’ta Bir Cevelân adını taşımaktaymış. Kitabın yazarı bir Osmanlı memuru olan Hacı Mustafa oğlu Mustafa ismindeki kişiymiş.008
Hacı Mustafa seyahatine o dönem ikamet ettiği İstanbul’dan yola çıkarak önce Hicaz, sonrasında sırasıyla Yemen, Hindistan, Çinhindi (Bugünkü Tayland, Kamboçya, Vietnam, Laos bölgesi), Singapur, Cahor (Endonezya), Java (Endonezya), Çin ve Japonya ile devam etmiştir.

Uzun bir yolculuğun kısa bir kitapta anlatıldığı bu seyahat kitabı okunmaya değerdir. Özellikle 19. yüzyıl Asya’sına ilgi duyanların zevkle okuyacağı bir kitap.

Kitaptan bir kaç ufak bilgi

» Yemen’de henüz patatesin bilinmiyor oluşu… Ve kitabın yazarına söylediğine göre patatesi o ilk olarak Yemen’lilere tanıtmış…

» Yemen kahvesi… Cahor hakimi, Ebu Bekir Han’ın Cahor’da yetiştirmek üzere Yemen’den kahve tohumu götürtmesi…

» Yemenlilerin gat çiğneme alışkanlığı o dönemin gezginlerinin de ilgisini çekiyormuş… “Yemenliler, günlük 100 para kazansalar 60’ını gata verirler…”

» Yemen’de iplik çıbanı nasıl  tedavi edilirmiş…

»Burma’lılar, pilav ve uyku orucu tutarlarmış…

» Dönemin Uzakdoğu Müslümanları. Cavalı Müslümanlar üzerine notlar.

» Sa’d bin Ebî Vakkas (r.a.) türbesini ziyaret…

» Çin gelenekleri, Çin evleri…

» Tokyo’da sergilenen Osmanlı mamülleri…

Kategoriler: Blog

Omer Dogan

Seyahatya.com sitesi yazarı. Şu an Güney Kore'de yaşıyor.

0 yorum

Cevapla