20140217_17325093 kışı hayatımın en soğuk kışıydı muhtemelen. Tek başıma yaşıyor, eşofman ve çorapla yatıyordum. Her gece yatarken uykumda sırtım açılmasın diye eşofman üstünü pantolonuma iyice sokmaya özen gösteriyordum. Kanal 2 projesi suya düşmüştü, gazete maaşıma zam yapmıyordu ve eski sevgilim herkese eşcinsel ve iktidarsız olduğumu söylüyordu. Gecenin bir saatinde koltuk altlarımda çürük kokusuyla uyanıyordum. Eski sevgilimi arıyor ve numarayı tuşlarken bile her ihtimale karşı elimi ahizenin üzerine koyuyordum – ve açtığında kapatıyordum. Böylece ondan intikam aldığımdan emindim.

(Sihirbazsız Bir Yaş Günü | Etgar Keret)

Bugün Seul metrosundan bir tarla faresi gibi gün yüzüne çıkmak için şu anonsa kulaklarımı kabartıyorum:

 이번역은 선릉역 입니다 (Gelecek istasyon Seoulleung İstasyonu).  Elimdeki Etgar Keret kitabını çantama koyup iniyorum metrodan; yeni bir istasyon çıkışını görmeye.  Size bundan sonra daha çok anlatmaya başlayacağım istasyon çıkışlarından birini gezmeye çıkıyorum.

20140217_173130

Biz Seul sakinleri, birisiyle randevulaşacağımız zaman  falan metro hattı / filan istasyon / falan çıkış diye bir yer belirleyip orada buluşuruz. Bu sistem en çok şehirdeki yabancılar için kolay oluyor. Metronun çift dilli sistemi burada devreye giriyor. Bu aynı zamanda ilk gelen yabancıların uzun süre metrodan başka toplu taşıma aracını kullanmamasının da nedenidir.

Her neyse benim için bu faaliyet, Seul’de gezdiğim yerleri kodlama işlevidir. Metro duraklarından yola çıkarak şehri tanırım. Ve bugün bu istasyonun 2 nolu çıkışından bir tarla faresi gibi çıkıp çevresinin nasıl bir yer olduğunu göreceğim. Ha bu arada, başka bir Türkiyeli arkadaşla da buluşacağız. Normal’de Daegu şehrinde okuyor, ama bugünlerde Seul’de, Gangnam bölgesinde bir büyük şirkette staj yapıyor.

20140217_174846

Burası Seul şehrinin bugünlerde dünyaca ünlenen Gangam bölgesine yakın bir yer. 2 No’lu çıkıştan aşağı giderseniz Gangam’a giden büyükçe caddeyi görürsünüz. Bu Seolleung-ro denen büyükçe bir caddedir. Biz bugün o caddeden bir fotoğrafla yetinip geri döneceğiz. Ve 2 nolu metro çıkışının yönünden yukarı gideceğiz. Seolleung caddesinin arka sokaklarını görmeliyiz.

Seolleung Caddesi büyükçe bir caddedir. Daha çok ofis tarzı modern ve yüksek yapıların olduğu bir yer. Halbuki arka sokakları restoranlarıyla, barlarıyla, kafeleriyle daha renklidir. Hem arka sokaklarında binalar da çok katlı değil. Belki de budur Seolleung’un arka sokaklarını güzel kılan.

 Daechi Food Street (대치베스트 맛의거리) de buradadır.

20140217_173503

Kore’de sokak yiyecekleri çok yaygındır. Ve bu yiyecekler çok çeşitlidir. Şirin şeylerden et-şiş türü şeylere kadar bir çok bulabilirsiniz.

Ama benim en çok hoşuma giden bu tür şeyler satan insanları gözlemlemek. Genellikle yaşlı insanlar olur standın arkasında, ve onlar genellikle müşteri olmadığında bir şey yapmadan beklerler. Düşünürler. Çoğu yaşlı insanın yaptığı gibi dalıp giderler. Biraz daha genç yaştakiler de akıllı telefonlarında dalış yaparlar.

20140217_173423

Kore’de sokakta yenen şeyler ile restoranlarda yenenler birbirinden çok farklıdır. Dünya genelinde Kore mutfağı diye meşhur olanı aksine ben Korenin sokak mutfağını seviyorum. Bir başka yazıda Seoul sokak yiyecekleri hakkında detaylı bir yazı hazırlarım. Şimdilik fotoğraflarla bir iki aşina olalım.

20140217_173800Et yemediğim için et ile yaptıkları şişlerin nasıl olduğunu pek bilemiyorum. Bu arada Güneydoğu Asya ülkelerinde sokak yemeği dediğinizde genellikle balıklı bir şeyler de olur, ama Kore’de sokakta balık pişirene pek rastlanmaz. Et ve hamur türü şeyler ağırlıklıdır.

20140217_175206

Hodugwaja (호두과자) dedikleri ortasine ceviz koydukları etrafını da hamur ve soya ezmesiyle kapladıkları bir yiyecek. Sokakta yapıp sıcak sıcak satrlar. Taze taze yemek lazımdır. Çay ile de çok iyi gider.

20140217_175259

Hodugwajayı hazırladıkları alet de ilginçtir. Teker teker emek harcayarak hazırlıyorlar.

20140217_180710Yola devam ediyoruz, karşımıza güzel bir sokak çıkıyor; renkli, bol restoran ve kafeli, az katlı binaların olduğu bir sokak. Bu Yeoksam-ro denen sokaktır.

20140217_180839Ve burada bulunma amacımız olan kahvemizi içip olaysız dağılıyoruz. Başka bir metro çıkışında buluşmak üzere.

Tabi yazılarımızı ücretsiz olarak takip etmek için sağ üst köşedeki butona e-mail adresinizi yazıp daha sonra gelecek olan e-maili onaylamanız gerekmektedir.


Omer Dogan

Seyahatya.com sitesi yazarı. Şu an Güney Kore'de yaşıyor.

0 yorum

Cevapla