Seferî kelimesi seyahatte olan kişi demektir. Arapça ve Farsça’da bunun yerine misafir kelimesi kullanılıyor. Türkçe’de misafir farklı bir manaya sahip olduğundan dolayı seferî kelimesi tercih ediliyor. Bu yazımızda seferilikten bahsedeceğiz.
Sefer ve seferilik İslam fıkhında bir konu ismidir. Birçok kaynakta buna değinilmiş. Seferi olan kişi namaz ve oruç gibi dini hususlarda farklı hükümlere tabi olduğu için bilinmesi Müslümanlarca önemli bir mevzudur.
Seferî(Misafir) kimdir?
90 kmden daha uzak bir yere seyahat eden kişi (bir diğer görüşe göre şehrin hududlarından çıkan kişi) seferidir. Hangi vasıta ile ve ne kadar kısa zamanda giderse gitsin, seyahate niyet edip çıkan kimse sefer kükümlerine tabi olur. Ancak gittiği bir şehirde 15 günden fazla kalmak isterse o zaman seferilik durumundan çıkar. Mesela Malta’ya 1 aylık dil eğitimi için giden kişi yoldayken seferidir. Ancak oraya vardığında artık seferi değildir.
Şimdi niye bunu anlattım.
Çünkü özellikle Ramazan ayında seyahat eden Müslümanlar için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Seferi olan kimse için namaz ve oruçta kolaylıklar vardır. (İslam’da buna “ruhsat” deniliyor.)
İslam fıkhında seferî olan kişinin kılacağı namaz ve tutacağı oruca dair detaylıca izahat bulunuyor. Birinci olarak;
Seyahatte Olan Kişi (Seferi) Namazlarını Nasıl Kılar?
Seyahette olan kişi 4 rek’atli farz namazlarını 2 rek’at olarak kılar. Akşam namazının farzını, vitir namazını ve dört rek’atli sünnetleri kısaltmadan, tam olarak kılar.
*Bir kişi seyahatteyken 4 rek’atli farz namazları 4 rek’at olarak kılmaya devam ederse hata etmiş olur.
Seyahat Eden Kişinin Orucu Nasıl Olur?
Ramazan ayında seyahat eden kişi farz olan Ramazan orucunu ilerde farklı bir zamanda tutmak üzere erteleyebilir. Bu İslam dininin Müslüman gezginlere sunduğu çok güzel bir kolaylıktır.
Konu ile ilgili daha fazla malumata Fazilet Neşriyat’ın Muhtasar İlmihal kitabından bakabilirsiniz.
Ramazan Ayında Müslüman Ülkelere Seyahat Etmek Nasıl Olur?
Bunun gidilecek ülkenin şartlarına da bağlı olarak hem iyi hem kötü yanları vardır. Güzel yanı, Ramazan ayına mahsus birçok güzel etkinliğe denk gelirsiniz. Ramazan ayında Türkiye’ye gelecek olan bir turisti düşünün, başka zamanda rastlayamayacağı çok değişik kültür öğeleri olacaktır. Ramazan davulcusu gibi.
Ancak sıkıntılı kısmı ise gidilecek ülkenin İslami hassasiyetine de paralel olarak gün içinde yemek yiyebilecek yer bulamamasıdır. Yıllar önce bir Ramazan’da İran’a seyahat etmiştim. Gün içinde tüm restoranlar kapalıydı. Seferi olduğumuz için o günlerde orucumuzu ertelememize rağmen rahat bir şekilde yemek yiyebilecek yerler bulmakta zorlanıyorduk.
“Ramazan’da gideceğimiz bir Müslüman ülkede oruç tutmazsak tepki çeker miyiz?” diye soran olabilir. Bu yukarıda anlattığım gibi seferi olduğunuzu açıklarsanız sorun oluşturmaz.
Ramazan’da Seyahat Etmek İsteyenlerin En Çok Tercih Ettiği Yerler:
Hiç şüphesiz Türkiyelilerin Ramazan seyahatlerinde ençok tercih ettikleri yerlerin başında Mekke ve Medine’ye yapılan “umre” ziyaretleri geliyor. Ramazan gezginlerinin en çok tercih ettikleri diğer şehir ise: Kudüs. Kudüs’ü, Urfa, İstanbul ve Bosna Hersek-Makedonya izliyor.
#Hicaz’a Yolculuk ve Ramazan Umre’si
Hac dönemi dışında Müslümanların Mekke ile Medine şehirlerini en çok ziyaret ettikleri dönem Ramazan’dır. Ramazan umresinin sevabının büyüklüğüne inanılıyor.
#Balıklı Göl ve Urfa Seyahati
Peygamberler şehri Urfa Ramazan ayında inanç turizminde önemli bir yere sahip. Bunda Ramazan’da Türkiye televizyonlarının Balıklı Göl görselli Urfa görüntüleri de muhakkak etkili oluyordur.
#Eyyüp Sultan’da Sahur ve İstanbul
Balıklı Göl gibi Eyyüp Sultan Camii de Ramazan ayı ile özdeşleştiği için bu dönemde büyük bir ziyaretçi akınına uğrar.
#Bosna Hersek – Makedonya Seyahatleri
Özellikle son yıllarda ekonomik seçeneklerin ortaya çıkmasıyla eski Osmanlı şehirleri ve kültürleriyle bezeli Balkan şehirleri Ramazan’da Türkiyeli ziyaretçi akınına uğruyor. Bunlardan en fazla öne çıkan iki şehir Mostar ve Üsküp’tür. (Mostar gezi notlarımız için: buradan )
Bunların yanında gelecek yıllarda Semerkant, Buhara gibi Orta Asya şehirlerine de Ramazan ziyaretlerinin artacağını tahmin ediyorum.
Yazıdaki Görseller:
1- Seul Merkez Cami’nde bayram sabahı. (Ömer Doğan, Seyahatya.com)
2- Bosna Hersek’in Mostar şehri. (Ömer Doğan, Seyahatya.com)
Omer Dogan
Latest posts by Omer Dogan (see all)
- Cebu (Filipinler) Seyahat Rehberi - 29 Ocak 2023
- Cami Mimarisinde Kubbe ve Minare Artık Gereksiz mi? - 30 Eylül 2022
- Pandemi Sürecinde Yapılacak En Güzel Aktivite: Dağ Yürüyüşü (Seul’de Dağ Yürüyüşü için En Güzel 4 Rota) - 28 Kasım 2020
- Çocuğunuza Chopsticks ile Yemek Yedirmeniz için 4 Neden. Chopsticksin Faydaları - 25 Eylül 2020
- Endonezya Gezi Notları 2 – Dünyanın En Korkunç Yanardağlarına Sahip Bölge; Toba - 25 Aralık 2018
0 yorum