“Kadınca Seyahat” üzerine yazılar yayınlayan Travelettes‘in yaptığı bir liste; En İlham Verici 10 Kadın Gezgin.
Kadın, topuklu ayakkabısı ve dirençsiz bünyesiyle bizde daha zayıf bir imaj bıraktığı için hafızamızdaki en müthiş seyahatlerin failleri hep erkeklerdir. Halbuki;
Hayalleri peşinde gidip dünyayı keşfeden bir çok ilham verici kadın seyyah da vardır. İşte onlardan bir kaçı:
1. Nellie Bly – 72 günde dünya turu (1864 – 1922)Nellie 1890 yılında 72 günde dünya turu yaparak bir rekora imza atmış seyyahtır. Bu seyahatine Jules Verne’nin “80 Günde Dünya Turu” kitabını okuduktan sonra karar verir. Hedefi 80 günden kısa bir sürede dünya turu yapmak olur, ve bunu başarır. Bir gazeteci olan Nellie aynı zamanda dünya turu yapan ilk kadın gezgindir. “72 Günde Dünya Turu” adında bir kitabı bulunuyor. Bu kitabında detaylı olarak seyahatlerinden bahsetmiştir.
2. Amelia Earhart – Havacılık uzmanı ve kadın hakları aktivisti (1897 – muhtemelen 1937)Amelia Earhart, kadına yaklaşımın “evde oturup çocuklarına bakmalı ve yemek pişirmelidir” şeklinde olduğu bir tarihte, 1920 yılında pilot olmaya karar verir. Ve Atlantis’i geçen ilk kadın pilot olur.
Seyahat hevesi onu daha öteye gitmeye teşvik etmiş. 1937 yılında dünya turu yapmaya başlamış. Ancak bu seyahatinin dörtte üçünü tamamladıktan sonra aniden kaybolmuş ve bir daha izine rastlanamamış.
Kadın olduğu için tutkularına gem vurması gerektiğini söyleyen veya ima edenlere çok sert tepki verdiği bir sözü şu şekildedir:
“Lütfen şunu bilin ki ben tehlikelerin farkındayım. Ancak ben yine de tutkularımı yaşamak istiyorum, çünkü onları yapmak istiyorum. Kadınlar da erkeklerin yaptığı gibi bu şeyleri yapmalı. Eğer başarısız olurlarsa bile bu başarısızlıkları sonraki kadınlar için bir tecrübe olmuş olur. “
3. Margareth Moth – Savaş foto-muhabiri (1951 – 2010)Margareth, Avusturalya ve Yeni Zellanda’nın ilk kadın kameramanıdır. Genellikle savaş-bölgesi foto-muhabirliği yapmıştır. Korkusuzluğu ve mesleğine olan aşkı ile ünlüdür. 2007 yılında kendisine kanser teşhisi konulup, 2010 yılında da vefat etmiştir.
2009 yılında CNN’e verdiği bir röportajda şöyle demiş:
“Bir kaç şey daha yaptıktan sonra gitmek isterdim… Önemli olan sana verilen süreyi yeterince dolu dolu yaşayabilmendir. Bir milyoner olabilirsin, fakat yaşayabileceğin bazı mutlulukları çok para ödeyerek asla elde edemezsin.”
4. Laura Dekker –kendi başına dünya etrafında yelkenli seyahati yapan en genç seyyah (doğum tarihi: 1995)
Henüz 13 yaşındayken ilk solo yelkenli seyahati için kendini hazır hissetti. Ve kendi başına Hollanda’dan İngiltere’ye ulaşarak bunu başarıyla süsledi. Babası kötü hava koşullarına denk gelip bu çılgın tutkusunu yitireceğini ümit ederken o; 14 yaşında tek başına dünyaya yelkenle açılmaya odaklandı. Birçok kez genç yaşı sebebiyle bu tutkusundan dönmesi için uğraşıldıysa da o bir ömür için planladığı seyahatine çıktı. Yaklaşık bir yıl deniz üzerinde geçirerek, 16 yaşında dünyanın en genç yelkenlisi olarak dünyanın etrafını turlayan seyyah oldu.
Baktığım haber sitelerinde genellikle kendisinden “inatçı” olarak bahsetmişler. Sonraki maceralarını takip etmek için kendisinin websitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
5. Annie Londonderry – bisikletle dünya turu yapan ilk kadın (1870 – 1947)
1895 yılında bisikletle dünya turuna çıktığında 25 yaşında ve 3 çocuk annesiydi. Daha önce bisikletli seyahat tecrübesi olmamasına rağmen 15 ayda dünya turunu tamamlayıp 5,000 $ kazanmak istiyordu. Bu yolculuk bir kadının tek başına zorlukların üstesinden gelebilmesini test etmek içindi. Ve o bunun üstesinden başarıyla geldi.Seyahatini başarıyla tamamladı. Dünya turunu tamamladıktan sonra New York’a yerleşip gazeteci olarak çalıştı. Ünlü bir sözünde kendisi hakkında şöyle demiş; “Ben bir gazeteci ve bir ‘modern kadın’ım. Bu terim şunu ifade eder: ben erkeklerin yaptığı herşeyi yapabilirim. ”
6. Junko Tabei – Everest Dağı’na ve Yedi Zirve’ye tırmanan ilk kadın (doğum tarihi; 1939)Japon dağcısı Junko, 1975’te Everest’e tırmanarak bunu gerçekleştiren ilk kadın ünvanını almıştır. Junko aynı zamanda dünyanın Yedi Zirve’sine tırmanan ilk kadındır. (Yedi Zirve için: wikipedia‘ya bakınız). 73 yaşından sonra dağcılık aktivitelerine azaltıp, the Himalayan Adventure Trust of Japan direktörlüğüne başlamıştır. Halen bu işi yürütmektedir.
7. Maureen Wheeler – Lonely Planet kurucu ortağı (doğum tarihi: 1950)Bir seyyah olarak doğdu. Ancak asıl hikayesi 1972 yılında kocası Tony ile beraber Asya’ya yaptıkları seyahat sonrası başladı.Bu seyahatten döndükten bir süre sonra insanlar seyahatlerine dair soru sormaya devam edince bir gezi rehberi yazmaya karar verdiler. Bu kitaplarının ismi “Ucuz bir şekilde Asya Seyahati” oldu. Ve bu hepinizin bildiği gezi rehberi imparatorluklarının başlangıcı oldu. Maureen halen seyahat edip gezi rehberleri hazırlamaktadır. Onun hakkında Lonely Planet‘te daha çok bilgi alabilirsiniz.
8. Gertrude Bell – seyyahtan öte bir kadın (1868 – 1926)Gertrude bir arkeolojist, bir diplomat, bir dil bilimci, bir yazar, bir Kızılhaç gönüllüsü, ve de bir Arabolog idi. Ve bütün bu ünvanlara henüz 20. yüzyıl başlarında ulaşmıştı. Irak devletinin oluşmasında önemli bir rol oynamıştı. Bugün hala onun eserleri yönetimlerce referans alınır.
Ve bütün bunların yanında o bir seyyahtı.
9. Tina Sjögren – Three Poles Challenge’ı tamamlayan ilk kadın (born in 1959)Tina Prag’ta doğdu. Henüz 9 yaşındayken ailesiyle ülkeyi terk edip İsveç’e göçmek zorunda kaldı.Orada bir İsveçli Tom ile evlenip birlikte New York’a göçtüler. Ve seyahatleri de buradan itibaren başladı. Kocasıyla birlikte T&T olarak bilinirler.
(Buradan Three Poles Challenges hakkında wikipedia başlığını okuyabilirsiniz)
10. Rosie Swale-Pope – Kansere dikkat çekmek için dünyayı koşarak seyahat etti (doğum tarihi: 1946)Kocasını kansere kaybettikten sonrabir çift koşu ayakkabısı satın aldı. Böylece dünyanın etrafını koşarak kanser farkındalığını arttırmayı amaçladı. Tek başına gerçekleştirdiği bu koşuya başladığında 57 yaşındaydı…
Kaynak: Travelettes
çeviri: Seyahatya.com
Artı 1. Emma Gatewood – 67 Yaşında 3500 Km’lik Appalachian Yolunu Yürümek
Değerli gezgin dostum Mehmet Karık’ın hatırlatmasıyla Emma Gatewood’tan da bil vesile bahsedelim. 1954’te bir gün bir dişçiye gidiyor Gatewood, muayenehanenin bekleme odasında bir dergiyi karıştırıyor. Bu, 1949 tarihli bir National Geographic. Derginin o sayısında adı Appalachian olan ve ABD’nin doğu bölgesini neredeyse baştan sona geçen bir yoldan bahseden bir yazı var. Fotoğraflarla süslenmiş yazı, yolun uzunluğundan, zorluğundan ve bir defada bu yolu yürüyen insanlardan bahsediyor. Makalenin bir yerinde yazar, bu yolun henüz hiçbir kadın tarafından yürünmediğini belirtiyor. Bu “henüz” lafı Emma Gatewood’un kafasına takılıyor. O gün dişçiden eve döndüğünde, ertesi sabah kalktığında ve takip eden diğer sabahlar, günler boyunca düşünüyor bunu ve sonunda şu karar varıyor: Ben yürürüm bu yolu, eğlenceli de olur. (Gatewood hakkında eğlenceli bir yazıyı 5harfliler sitesinde okuyabilirsiniz)
Omer Dogan
Latest posts by Omer Dogan (see all)
- Cebu (Filipinler) Seyahat Rehberi - 29 Ocak 2023
- Cami Mimarisinde Kubbe ve Minare Artık Gereksiz mi? - 30 Eylül 2022
- Pandemi Sürecinde Yapılacak En Güzel Aktivite: Dağ Yürüyüşü (Seul’de Dağ Yürüyüşü için En Güzel 4 Rota) - 28 Kasım 2020
- Çocuğunuza Chopsticks ile Yemek Yedirmeniz için 4 Neden. Chopsticksin Faydaları - 25 Eylül 2020
- Endonezya Gezi Notları 2 – Dünyanın En Korkunç Yanardağlarına Sahip Bölge; Toba - 25 Aralık 2018
0 yorum