1280 yılında 280 bin nüfuslu Ahlat şehri bir depremde tamamen yok oldu.                                       (Turgut Cansever)

Ve ben 2014 yılında 10 milyonluk Seul şehrinde elde ne var diye etrafı yoklamaktayım. Şehirdeki yüzlerce metro istasyonundan birinde kendimi buluyorum:4. Hat, Ichon Station. Bir çıkış seçmeli şimdi: bir yığın toplu konutun olduğu 3-1 çıkışı nasıl olur.

Kore'de Metro ÇıkışıSongsil Üniversitesindeki Korece kursumdan çıkınca yorgun hissetmiştim. Nehrin öteki tarafındaki yurduma gidip dinlenmek istemiştim. Ama metro köprüden geçmek için bir yılan gibi yeryüzüne süzülünce bugün şehre baharın geldiğini fark ettim. İstirahat ertelenmeli. Sonraki ilk istasyonda inip şehri koklamalıyız. Gelecek istasyon; İçon!

DSC_0062

İçon bölgesi hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Bildiklerimiz; Han nehri kenarında apartman bloklarının bolca olduğu bir bölge olmasdır. Bir de biliyoruz ki burada Seoul’ün Kore Ulusal Müzesi ve Yongsan Park bulunuyor. Ancak her ikisi de ayrı birer yazı gerektirdiği için bugün onlardan bahsetmiyoruz. Sadece sokaklara dalıyoruz.Koreli DedelerGaliba verimli bir gün olacak, apartman blokları arasında bir park alanı ve parkta oturan iki yaşlı amca. Yaşlılar ve çocuklar şehrin kimliğini oluşturan en önemli iki öğedir. Daha doğrusu şehri en iyi hisseden -en azından Seul’de böyle- onlardır. Çünkü ötekilerin akıllı telefonları vardır. Ve parklarda oturmazlar. Otursalar dahi orada olduklarını farketmezler. Siber dünyadadırlar. Avatar filmindeki gibi.

DSC_0121

Çöpler… Seul’de çöp bırakmak bir sanattır. Kurallı bir sanattır. Herkes usulüne göre çöpünü bırakır. Her mahallenin bir çöp torbası şekli vardır, ve mahalle sakinleri ona riayet etmek zorundadır. Kahrolası çöpçüler farklı torbalarla bırakılan çöpleri almıyor. İlgili torbayı mahallenizdeki bakkaldan temin edebilirsiniz. Bu Seul’de yaşama inceliğiydi, ilerde bir daha değiniriz.

Şimdi bir urban show yapalım:

DSC_0065

DSC_0116

DSC_0122DSC_0123DSC_0081DSC_0083

 Yukarıdaki fotoğraflardan da fark ettiyseniz Kore’deki binaların bazıları yatayda bir hayli uzun. Halbuki Türkiye’de böyle yapılara rastlanmaz. Bunun nedeni Türkiye’de deprem yönetmeliğince yükseklik sınırlamasının yanında yatayda süreklilik kısıtlaması da var.Yatayda uzun yapılar depremin dönme kuvvetine karşı çok aciz kalır. Kore deprem konusunda risksiz olduğu için böyle bir kısıtlamaları yok.

DSC_0089DSC_0093

Şehirler…. Sonsuz perspektiften bakış açısı veren yaşam alanlarımız. Onlar var çünkü biz varız.
DSC_0092

Biraz metruk bir yere benziyor ama şuradan yukarı çıkarsak köprüye çıkmış oluruz. Böylece açık bir gökyüzünün olduğu bir günde günbatımını izleme imkanımız olur.

DSC_0098

DSC_0101

  Seul’ün han Nehri Üzerinde birçok köprü var. Ve bence bu şehirde gün batımı en güzel bu köprüler üzerinde izlenebiliyor….

DSC_0107

DSC_0102

Seul’de gün batıyor. Başka yede doğmaya batıyor.  Zaman akıyor bu arada, mekan değişiyor. Asfalttaki numara 2.1 km sonrasındaki mekandan haber ediyor.

Ünlü İran’lı yönetmen, fotoğrafçı, şair, her şey Abbas Kiarüstemi‘nin ‘Rah-Yol’ adında bir foto-belgeseli vardı. İçinde sonsuzluğa uzanan yolların olduğu bir çalışma. Eşliğinde de Farsça izah-ul hal yapıyordu. Ne zaman ki incelip giden, ve genellikle üzerinde bir motorlu taşıtın olmadığı bir yolu görsem Abbas Kiyarüstemi hatırlarım. Onun yolları genellikle tozlu İran yollarıydı, benimkiler ise modern çağın sonsuzluk dereleri.

Güneş batarken köprüde esen soğuk rüzgar henüz kış mevsiminde olduğumuz ikazını yapmaktadır. Dönmeliyiz. Sokaklarda sıcak bir köşe belki sıcak hissettirecek bir şeyler buluruz.

DSC_0070İçon’un nehir boyunca uzanan ilk caddesi yoğun bir araç trafiğine sahip, halbuki ikinci cadde kafe ve diğer mekanlarıyla daha insancıl bir yer. Eğer İçon’a uğrarsanız burada soluklanabilirsiniz.

DSC_0086Mahalle sinemasında bir film mi izlesek…

DSC_0085여기 (yogi) Korecede ‘burası‘ demek. Buradan buyurun.

Veya durun. Her gittiğim yere gelmek zorunda değilsiniz. Burada bekleyin ben çıkışta sizi alırım. Veyahut bir sonraki metro istasyonunda buluşuncaya dek evlerinize dağılın.

Bu arada sayfamız yeni olduğu için facebook sayfamıza ve mail grubumuzu takip etmeyi unutmayın. Mail grubuna sağ taraftaki kutucuğa mailinizi yazarak üye olabilirsiniz.

Öteki Seul metro buluşmalarımıza da buradan bakabilirsiniz:

Metro Durakları ile Baştanbaşa Seul

 


Omer Dogan

Seyahatya.com sitesi yazarı. Şu an Güney Kore'de yaşıyor.

0 yorum

Cevapla