Bloga e-posta ile abone ol

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.576 aboneye katılın

Güney Kore Günlüğü – Seul Sokaklarında Gamalı Haçlar
Bir dünya gezi notu. Ülke ülke dünya seyahati.
Gezi Sitesi, Seyahat Rehberi, Ülkeler, Yemekler, Uzak Doğu Turları, Turizm Rehberi, Oteller,
2009
bp-legacy,post-template-default,single,single-post,postid-2009,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,no-js

Güney Kore Günlüğü – Seul Sokaklarında Gamalı Haçlar


dsc_0011Güney Kore’ye geldiğim ilk günler avare avare Seul sokaklarını gezip yeni şehrime alışmaya çalışıyordum. Bir de nasıl bir şehirde olduğumu gözlemlemeye çalışıyordum tabi. Yeni bir yere gittiğinizde daha iyi gözlemci olursunuz ya, ve daha sonra oraya alıştığınızda artık çoğu şeyi göremezsiniz ya, işte ben de alışmadan evvel mümkün mertebe çok gezeyim dedim.

Her neyse, şimdi sokaklarda bir kaç kez rastladığım biraz irkilip, biraz şaşırdığım tabelalardan bahsedeceğim; Gamalı Haç.

‘Kuzeyli kardeş kominist sembolleri içinde yüzerken Güneyli düşman kardeşi de kendini Nazi sembollerine feda etmiş…’ diye düşünmeyin durum öyle değil. Bu sembolün manası buralarda çok daha farklı.

Gamalı Haç, diğer adıyla Svastika sembolü tarih boyunca farklı medeniyetler, farklı dinler tarafından çokca kullanılmıştır. Mezopatamya’da, Kürdistan’da arkeolojik kalıntılarda karşınıza çıktığı gibi Uzak Doğu’da bir Budist tapınağında da rastlarsınız bu sembole. Veya Hindistan’da, Ganj Nehri kıyısında oturan, saçları sıfıra tıraş edilmiş çocuğun kafasında bu sembole rastladığınızda daha da şaşırırsınız. Hatta İslam sanatında dahi kullanılmıştır. Kürdistan’da, İran’da Türkiye’de  halılarda, kilimlerde bu sembole rastlayabilirsiniz.

Bu sembolün kökeni hakkında net bir bilgi yoktur. Bu haliyle belki de dünyanın en gizemli şeklidir. Bunun yanında bu sembol bir de Irkçı Nazi yapılanması tarafında kullanılmış. Ve galiba sembolün en fazla bilinmesine sebep de budur.

Blog yazarken niye bu kadar teknik bilgi vermeye çalışıyorum ki. Bir günlük gibi yazsam ya. Seul sokaklarında geziyordum, bu sembole rastlayınca irkildim, ama ilk gördüğümde görmezden geldim devam ettim. İkinci defa karşılaşınca biraz daha düşündüm, ama yine devam ettim. Üçüncüde dayanamayıp birilerine sordum. O dükkanlar geleceğe dair tahminlerde bulunanların dükkanlarıymış; yani falcıymış bu sembollü dükkanlar…


 

Öteki Güney Kore gezi notlarım:

Güney Kore Gezi Rehberi

 

2 Comments
  • seda_kore_delisi
    Posted at 12:23h, 09 Temmuz Cevapla

    ya bnde korede yaşamak istiyorum bazen diyorumki keşeke bnde koreli olsam diye ama olmuya.bn 15 yaşındayım inşallah büyüyünce giderim.kore hakında herşeyi biliyorum,alfabeye dahi herşey yani inşalaah bnde korede yaşarım çnkü çok istiyorum çok…..:)

    • Omer Dogan
      Posted at 20:06h, 11 Temmuz Cevapla

      “herşeyi biliyorum” derken neyi kastediyorsun seda? mesela çok iyi korece konuşabiliyor musun? kore’de yaşamadan nasıl “keşke koreli olsam” diyebiliyorsun? mesela korede yaşayıp da memnun olan (ben hariç) hiçbir türkiyeliyle karşılaştın mı? korede yaşayan türklerden benim tanıdıklarımın neredeyse tamamı kore’yi sevmiyor.

Cevapla

%d blogcu bunu beğendi: