Bu ay Seyahatya olarak Türkiye’den bir gezgini konuk edip birlikte Seul’ü gezdik. 2 günlük gezi programını öncelikle Seul’de Görülmesi Gereken Yerleri görmek üzere planladık.

Gezisini bitirip Türkiye’ye döndükten sonra kendisiyle yaptığımız röportajımız;

Güney Kore’ye seyahat etmeden önce yurtdışına çıkmış mıydınız? 

Daha önce yine bir yıllık iznimde Tayland ve Singapur gezim olmuştu.  Bir tur eşliğinde gitmiştim oralara. Bu sefer biraz daha esnek bir gezi olsun istedim.

Güney Kore’ye gitmeden önce nasıl araştırdınız?

Birçok seyahat blogunda Güney Kore ile ilgili yazılar vardı. Araştırmak zor olmadı. Özellikle Güney Kore için çok ayrıntılı bilgi veren blog yazarları var. Sadece onlardan aldığım bilgilerle gittim.

Umarım Seyahatya.com da bu konuda size yardımcı olmuştur. Peki Güney Kore’de sizin en çok hoşunuza giden şey ne oldu?

Birçok şey… Gelişmiş bir ülke. Türkiye’den farklı. Bazı yemekleri özellikle çok hoşuma gitti. Ayrıca metroda hamile ve yaşlılar için ayrılan kısma metro tıklım tıklım doluyken bile kimse oturmuyordu. Bu gerçekten çok hoş bir durumdu.

Hoşunuza gitmeyen şey?

Uhm… Yoktu.

Bazı insanlar Korelilerin ve Kore kültürünün Türklere çok benzediğini söylüyor. Kendiniz yerinde gördünüz. Buna katılıyor musunuz?

Evet benzeyen yanları var. Buna katılıyorum. Ama benzemeyen yanları da çok. Acı, ekşi, hamurumsu şeyleri sevmeleri, yerde oturarak yemek yemeleri, ayakkabılarını eve girerken çıkarmaları benzeyen yönleri.

Gördüğünüz yerler içerisinde nerenin görülmesini en cok tavsiye edersiniz?

Ben en çok tarihi sarayları gezerken kendimi Kore’de gibi hissettim. Kore kültürünü en iyi yansıtan yerler. Mimarisi bizimkinden çok farklı. Değişik bir havası var. Seul Namsan Kulesi de görülmeye değer.  Şehri yüksekten gören bir yer. Görülecek çok şey var diyebilirim.

En çok hoşunuza giden Kore yemeği?

Ben Kore barbeküsünü (Bulgogi)  çok sevdim. Etsever bir millet olduğumuz için bence Türkler en çok onu sever.

Kuzey-Güney Kore sınırına gittiginizde ne hissettiniz?

Kuzey-Güney sınırı (DMZ) bence Kore’ye giden her turistin mutlaka görmesi gereken bir yer. Çok farklı hissettim. Kuzey Kore’yi dürbünle izlerken. Oradaki insanlar bana farklı bir dünyada gibi geldi. Ulaşılmaz bir dünya gibi. Çok farklı bir his.

Busan’daki Türk şehitliğinde Koreli birileriyle konuşma şansınız oldu mu?

Burası da beni en çok etkileyen yerlerden birisi oldu. Vatanından binlerce kilometre uzakta yatan şehitlerimizi ziyaret etmek çok duygulandırdı. Tertemiz sessiz bir yer. Koreliler burayı çok temiz tutuyorlar. Haftaiçi bir günde ziyaret ettiğim özellikle çok sakindi. Orada maalesef bir Koreli ile konuşma şansım olmadı.

Güney Kore’yi ekonomik olarak nasıl buldunuz. Pahalı bir yer mi? Seyahatinizi günlük kaç paraya mal ettiniz?

Ekonomik olarak alım gücü ve yaşam standartları bize göre daha gelişmiş durumda. Bizim paramız orada biraz değersiz olduğu için pahalı bir ülke.

Uçak ve otel masraflarım hariç günlük 80-100 Dolar arası para harcadım.

Vaktiniz olursa bir daha Güney Kore’ye gider misiniz?

Evet giderim. Belki bu seferki gibi sadece 2 şehri değil, diğer şehirleri ve Jeju adasını da gezmek isterim.

Seyahatya sitesine nasıl ulaştınız?

Kore ile ilgili turları ve blog yazarlarını araştırırken rastladım. Sitede Kore ilgili birçok bilgiye yer verilmiş. Mail üzerinden iletişime geçtim. Ve rehberlik hizmeti talep ettim. Herşey için teşekkür ederim.


Omer Dogan

Seyahatya.com sitesi yazarı. Şu an Güney Kore'de yaşıyor.

0 yorum

Cevapla