Karadağ’ın Stari Bar şehrindeydim. Osmanlı mimarisine sahip bu tarihi şehirde ilk karşılaştığım; Hint filmlerindeki sokak çocuklarını andıran esmer çocuklar oldu.

Etrafımı sardılar. Alay ile samimiyet kurma arasında bir konuşma tarzları vardı. Bu çok tanıdıktı. Sanki bu çocukları Tarlabaşı’nda sokakta, veya Konya’dan Adana’ya trenle giderken Mavi Ekspres vagonunda görmüş gibi hissettim.

Balkan insanına benzemiyorlardı. Bilirsiniz Balkan halkları çoğunlukla Slav kökenlidir ve açık tenlidir. Sarışındır. Slav olmayan Arnavut ve Yunanların da kendine özgü görünüşleri vardır. Halbuki bu çocuklar bir hayli farklıydılar.

“Biz Türküz..” dedi uzun boylu, dişleri öne doğru çıkık olan.

Şaşırdım. Nereli olduklarını, nasıl Türk olduklarını sordum. Mısır’dan geldiklerini söylediler. Uzun zamanlar önceymiş. Arada Müslüman olduklarını da söyleyivermişlerdi. Kafam karıştı.

Hala benimle alay edip etmedikleri hususunda emin olmadığım için daha fazla soru sormadım. Yanlarından ayrıldım.

Daha sonra okuduğuma göre Balkanlarda kendilerine Jevg denilen bir grup insan yaşıyormuş. O kitapta anlatılana göre bu Jevgler, Türk ordusunda atların bakımından sorumlu olan, Mısır’dan gelmiş esirlerdi;meslekleriyle ilgili bu ayrıntı da aslında onların Çingene olabileceklerini ortaya koyuyor. Kendilerine Balkanlardaki topluluklarca Mısır’lı veya Türk denmesine gelince, bu göçülen yeni bir yerde mevcut olan olanlar tarafından yaftalanmanın bilindik bir yoludur. Ayrıca Çingeneler genel olarak da kendilerini Mısırlı diye adlandırmıyorlar mı? (Mısırlı ve Çingene sözcüklerinin İngilizcedeki karşılıklarına bakabilirsiniz. Mısırlı:Egyptian; Çingene; Gypsy)

Bu Çingenelerin Müslüman olduğunu söylemiştim. Jevglerin Müslümanlığı ve Mısırlığı hakkında bir de şöyle ilginç tarihi bir nota denk geldim;
1990 yılında Makedonya’daki bir grup Jevg, Ohrid Gölü’ndeki bir camiyi kendi camileri ilan etmişti. Bu törene Mısır büyükelçisini de çağırmışlar ve büyükelçinin mahcup şaşkınlığına karşılık kendilerinin kayıp bir Mısır kabilesi olduğunu ilan etmişlerdi.

Hasılı kelam, göçebe topluluklara ve özellikle Çingelere olan merakım gün geçtikçe artıyor. Bir gün ansızın kendimi Hindistan’dan başlayıp İspanya’ya ulaşan Çingenelerin göç yolunda bulabilirim.

Bu arada şuradan Karadağ gezi notlarıma bakabilirsiniz:

Karadağ Gezi Rehberi


Omer Dogan

Seyahatya.com sitesi yazarı. Şu an Güney Kore'de yaşıyor.

7 yorum

Ali Karabeli · 18 Ağustos 2017 06:27 tarihinde

Benim arkadasta bir Makedon kizla evlendi, cogu da esmer ve cingeneleri andiriyorlar. Türkce konusuyorlar belirli sive/aksan ile…cogu da Menzil tarikatinda. Bilmiyorum, Makedon Türkleri diyecegim ama tip olarak uymuyorlar :))

DOKTOR · 4 Ağustos 2015 20:33 tarihinde

Balkanlarda Türk demek Müslüman demektir.Kişiler bizim anladığımız manada etnik milliyetlerini söylemezler.Müslümanlık orada Türklükle ifade edilir…

strangertoworld · 23 Haziran 2015 14:37 tarihinde

egyptian – gypsy, ilginç ^^

teknezamani · 23 Nisan 2015 12:46 tarihinde

çok güzel ve bilinmedik bir makaleydi bu teşekkürler …

Emre · 11 Mart 2015 17:46 tarihinde

Aslında Torbeş’ler ne olduklarını kendileride bilmiyorlar. Duruma göre Makedon yada Türk oluyorlar.

Emre · 11 Mart 2015 15:59 tarihinde

Makedonya’da da Torbeş’ler var. Onlarda kendilerini Türk olarak görüyorlar.

    Omer Dogan · 11 Mart 2015 16:07 tarihinde

    Ama Torbeşler Çingene değil, Müslümanlaşmış Makedondur diye biliyorum. Hatta Üsküp’teyken şöyle bir şey duymuştum. Arnavut bir çocuk Torbeş diye biriyle alay etmişti. O Torbeş olan da çokca alınmıştı ve birileri onu yatıştırmaya çalışıyordu.

Cevapla