Türkiye’de birçok kişi için Balkanlar denilince ilk akla gelen ülke Bosna Hersek’tir. Az çok herkesin hakkında birkaç şey bildiği bir yerdir. Özellikle Bosna’nın trajik geçmişin biliriz.
Bosna’ya seyahat etmeden önce gezi notlarımdan derlediğim aşağıdaki birkaç nota bakabilirsiniz.
1. Para Birimi / Değeri
Bosna Hersek’in para birimi Bosna Markıdır. BAM şeklinde kısaltılıyor. 1 Amerikan Doları yaklaşık 1.65 Boşnak Markı yapıyor. Bozuk paralar için ise KM (kame) deniliyor Bosna’da. Ne kadar doğrudur bilmem Saraybosna’da yaşayan yaşlı bir Türkiyeli amca bu kelimenin Osmanlı’dan kalma kayme kelimesi olduğunu söylemişti.
Bosna’ya giderken yanınızda Türkiye Lirası götürebilirsiniz. Birçok yerde Türkiye parası değiştiriliyor. 250 Lira karşılığı 150 Boşnak Markı aldığımı hatırlıyorum.
2.Dil Durumu
Dil olarak Yugoslavya dilleri (Boşnakça-Sırpça-Hırvatça) konuşuluyor. Bu dilleri konuşanlar küçük farklar hariç birbirlerini anlıyorlar. Ancak farklılık alfabede. Sırplar Kiril alfabesi kullanırken Boşnaklar ve Hırvatlar Latin alfabesi kullanıyor. Bunun yanında Boşnakların dilinde İslamdan dolayı bir hayli fazla Osmanlıca, Türkçe kelime var. Selam vermek, Merhaba, Allah Kabul…
Bosna Hersek’te fazla yerli Türk nüfus olmamasına rağmen çok iyi Türkçe konuşabilen insanlar var. Bunda birçok faktör etkili olmuş. En önemlisi tarihten gelen duygusal yakınlık. Bir de son yıllarda popülerleşen Türk dizileri de Türkçeye ilgiyi arttırmış. Şöyle ki Türkçe öğrenenler artık sadece Müslüman Boşnaklar değil Sırp ve Hırvatlardan da Türkçeye ilgi var.
Sokakta bir yer soracağınız zaman ilk olarak İngilizce yerine Türkçe sormanızı tavsiye ederim. Zira benim düştüğüm ilginç duruma düşebilirsiniz. Durakta duran bir çocuğa İngilizce bir şeyler sordum. Cevap verdi. En son ayrılırken nerelisin dedi. Türkiyeli olduğumu söyleyince bana Türkçe; “Abi neden İngilizce konuşup beni yordun” dedi. Ondan sonra Saraybosna’da birşey soracağım zaman ilk olarak Türkçeyi kullandım.
3. Dikkat Çeken Yönleri
Çokkültürlülüğü. Saraybosna’da birbirlerine 100er metre uzaklıklarla Müslüman camii, Ortodoks kilisesi, Katolik kilisesi ve Yahudi sinagogu gördükten sonra emin olabilirim buranın en dikkat çeken özelliği çokkültürlülüğü. Ancak bu çokkültürlülüğün acılarından da bahsetmek lazım. Bosna şehirlerinde gezerken evlerin duvarlarının delik deşik olduğunu görürsünüz. Onlar hep çokkültürlülüğü yanlış anlamamızdan kaynaklanmış. Bir de mezar taşları.
4. Ülkeye Giriş/ Vize Durumu
Bosna Hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 2 aylık vizesiz seyahat hakkı tanıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden, farklı havayolu şirketlerince Bosna Hersek’e düzenli uçuşlar yapılıyor. Ve uçak biletleri de genellikle uygun fiyatlardadır.
Bosna Hersek’e karayolu ile de gidilebilir. Bunun için Yunanistan veya Bulgaristan’dan transit vize alınması gerekir.
5. İdeal Seyahat Vakti
Eğer Balkan soğuklarına kulak aşinalığınız varsa ve soğuk mevsimi sevmiyorsanız seyahat vaktinize dikkat etmeniz gerekir. Ekim ayının son haftası Saraybosna’da yağan karın altında tir tir tirediğimi söylersem soğuk dönemin ne kadar erken başladığını anlamış olursunuz. Tahminimce Eylül veya Mayıs ayı en güzel aylar olur Bosna Hersek için.
6.Ulaşım
Konforlu bir ulaşım beklenmemelidir. Ama güzel seyahat anılarına vesile olacak bir ülkedir Bosna Hersek. İki şehir arasında eski usul bir minübüsle yolcu toplayarak giden bir araçla seyahat ederseniz büyülenebilirsiniz. Şoförler genellikle eski Yugoslav tarzı Slav müzikleri açarlar bu yolculuklar esnasında. Ve bu anlatılmaz bir şey.
Saraybosna’nın tramwayı ve elektrikli trambuslarına da muhakkak binilmelidir. Yukarda çizmeye çalıştığı güzel yol resmine katkı sağlamış olur.
Tüm bunların üstüne Saraybosna’dan Mostar’a tren ile yolculuk ederseniz bu resmi bir ömür boyu unutmazsınız.
7.Bosna Hersek’te Konaklama
Uygun hostel veya guesthouselar bularak Bosna Hersek gezinizin maliyetini en aza indirebilirsiniz.
Bosna’daki en uygun otel ve hostel fiyatlarına buradan bakabilirsiniz.
Diğer Bosna Hersek Gezi Notlarım için:
Omer Dogan
Latest posts by Omer Dogan (see all)
- Cebu (Filipinler) Seyahat Rehberi - 29 Ocak 2023
- Cami Mimarisinde Kubbe ve Minare Artık Gereksiz mi? - 30 Eylül 2022
- Pandemi Sürecinde Yapılacak En Güzel Aktivite: Dağ Yürüyüşü (Seul’de Dağ Yürüyüşü için En Güzel 4 Rota) - 28 Kasım 2020
- Çocuğunuza Chopsticks ile Yemek Yedirmeniz için 4 Neden. Chopsticksin Faydaları - 25 Eylül 2020
- Endonezya Gezi Notları 2 – Dünyanın En Korkunç Yanardağlarına Sahip Bölge; Toba - 25 Aralık 2018
0 yorum